Burger

Burger z Kurczaka z Salsą z Selera

Czego potrzebujesz?

  • ½ kg mielonego mięsa drobiowego
  • 2 łyżki ostrego sosu chilli
  • 1/4 szkl. drobno posiekanej cebuli
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. bułki tartej
  • 3 pełnoziarniste bułki lub 6 kromek ciemnego chleba
  • liście sałaty

Sos:

  • 3 łyżki pokruszonego niebieskiego sera
  • ¼ szkl. jogurtu greckiego
  • 4 łodygi selera naciowego pokrojonego w drobną kostkę (razem z liśćmi)
  • Sól i pieprz do smaku

Jak przyrządzić:

Burgery

Mięso mielone przełożyć do dużej miski i dokładnie wymieszać z ostrym sosem, cebulą, czosnkiem, jajkiem i bułką tartą. Podzielić na 3 części i uformować płaskie kotlety. Smażyć na rozgrzanej patelni grillowej po 4 minuty z każdej strony.

Salsa

W misce wymieszać ser, seler i jogurt. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

* Bułkę przekroić na pół. Na spodzie ułożyć liście sałaty. Na to położyć kotlet i 2 łyżki salsy. Przykryć pozostałą częścią bułki.

Przepis dzięki nacioweselerlove.pl

selerlove-logo
EnglishGermanPolishRussianSpanish