Krewetki

Krewetki z Selerem Naciowym

Czego potrzebujesz?

  • 1 szkl. Cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 szkl. Posiekanego selera
  • 1 szkl. Papryki pokrojonej w kostkę
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku\
  • 1/4 kieliszka wytrawnego białego wina
  • 1 puszka pomidorów (lub 4 świeże pomidory pokrojone w kostkę)
  • 1 szkl. bulionu
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka ostrego sosu chilli
  • 400 g krewetek
  • Sól, pieprz, chilli do smaku
  • 1/2 szkl. posiekanej cebuli dymki, natki pietruszki lub kolendry do dekoracji

Jak przyrządzić:

  • Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy cebulę, seler, paprykę, sól i pieprz. Podsmażamy ok. 7-10 minut.
  • Dodajemy czosnek, tymianek i pozostałe przyprawy.
  • Wlewamy wino i gotujemy aż się zredukuje.
  • Dodajemy pomidory i bulion. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i dusimy wszystko razem ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Dodajemy krewetki i gotujemy ok. 2-3 minuty.
  • Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chilli.
  • Podajemy z ryżem lub pieczywem, posypane obficie zieleniną

Przepis dzięki nacioweselerlove.pl

selerlove-logo
EnglishGermanPolishRussianSpanish