Pizzerinki_1
Pizzerinki_2
Pizzerinki_3

Pizzerinki z Ciasta Francuskiego z Pieczarkami i Kukurydzą

Czego potrzebujesz?

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g pieczarek
  • 1 czerwona cebula
  • kolba świeżej kukurydzy
  • 100 g żółtego sera
  • 3 łyżki ketchupu
  • dwie sałaty rzymskie mini
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 150 g sera feta
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju
  • łyżka wody
  • kilka listków świeżej bazylii
  • ząbek czosnku

Jak przyrządzić:

  • Ciasto francuskie rozłożyć i podzielić na cztery części. Brzegi ciasta zawinąć do środka i przycisnąć widelcem na całej powierzchni.
  • Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć je na patelni. Czerwoną cebulę pokroić w piórka, ziarna kukurydzy ściąć nożem z kolby, ser żółty zetrzeć na tarce.
  • Kawałki ciasta francuskiego ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować ketchupem, ułożyć plasterki pieczarek, kukurydzę i cebulę. Posypać serem żółtym.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec przez 25 minut.
  • W tym czasie jak pizzerinki się pieką przygotować sałatkę. Sałatę rzymską pokroić na paski, pomidorki koktajlowe pokroić na pół, fetę pokroić w kostkę.
  • Kilka listków świeżej bazylii włożyć do moździerza razem z ząbkiem czosnku i rozetrzeć. Dodać olej i wodę, sól i pieprz i wymieszać.
  • Na talerzu lub w misce ułożyć warzywa i polać sosem, wymieszać przed podaniem.
  • Sałatkę podać z pizzerinkami.
EnglishGermanPolishRussianSpanish