Ryba-po-Tajsku

Ryba po Tajsku

Czego potrzebujesz?

  • 4 filety dorsza lub innej ryby o białym mięsie
  • Garść świeżej bazylii
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki oliwy

Sos:

  • 4 łyżeczki sosu ostrygowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 2 łyżeczki cukru

Jak przyrządzić:

  1. Paprykę i seler pokroić w cienkie małe paseczki.
  2. Liście bazylii zwinąć w rulonik i cienko poszatkować.
  3. Rybę dokładnie osuszyć. Oprószyć z każdej strony solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć na niej filety na złoty kolor.
  4. W międzyczasie w miseczce wymieszać składniki sosu. Kiedy ryba będzie gotowa, przełożyć ją do płaskiego średniego naczynia i przykryć folią aluminiową.
  5. Na patelnię po rybie wrzucić czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażyć przez kilka sekund.
  6. Wlać przygotowany wcześniej sos i doprowadzić do wrzenia.
  7. Wrzucić pokrojone warzywa i dusić razem około 3 minut (warzywa muszą być miękkie ale nadal chrupiące). Na sam koniec dodać ¾ posiekanej bazylii i dusić jeszcze minutę.
  8. Powstałym sosem zalać usmażoną wcześniej rybę.

* Posypać pozostałą świeżą bazylią. Podawać z ryżem.

Przepis dzięki nacioweselerlove.pl

selerlove-logo
EnglishGermanPolishRussianSpanish