salata_tajska

Sałatka Tajska

Czego potrzebujesz?

  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 łodyga cebuli dymki lub ½ czerwonej cebuli
  • ½ papryczki chilli
  • Garść liści kolendry
  • 1 mała marchewka
  • Garść orzeszków ziemnych

Sos:

  • 1 łyżka oleju ryżowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • Sól
  • Pieprz

Jak przyrządzić:

  • Seler i dymkę pokroić w cienkie plasterki.
  • Marchewkę zetrzeć na tarce.
  • Orzeszki uprażyć na suchej patelni.
  • Wymieszać składniki sosu.
  • Warzywa wraz z kolendrą wsypać do miski i wymieszać dokładnie z sosem.
  • Odstawić na 10 minut, aby się przegryzło.
  • Przełożyć na talerz, posypać prażonymi orzeszkami i ozdobić listkami kolendry.

* Sałatka smakuje wybornie z wolnogotowaną kaczką.

selerlove-logo
EnglishGermanPolishRussianSpanish