Spring-Rolls

Spring Rolls z sosem z Masła Orzechowego

Czego potrzebujesz?

  • 4 arkusze papieru ryżowego
  • 1/2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • szczypiorek
  • 1/2 ogórka
  • Garść liści sałaty i szpinaku
  • 1/2 papryki

Sos:

  • 2 łyżeczki miodu
  • 4 łyżeczki masła orzechowego 100%
  • 1 łyżka sosu sojowego

Jak przyrządzić:

  • W małej miseczce mieszamy dokładnie składniki sosu.
  • Warzywa kroimy w cienkie, równe słupki. Na duży talerz nalać cieplej wody.
  • Papier ryżowy namoczyć aż będzie elastyczny.
  • Delikatnie rozłożyć na desce do krojenia.
  • Warzywa ułożyć poziomo po środku arkusza, zostawiając na górze trochę miejsca.
  • Zwijanie rollsa zaczynamy od zagięcia góry arkusza, tak aby lekko przykrył warzywa, następnie zawijamy boki do środka, tak aby nachodziły lekko na siebie. Formujemy rolkę zwijając ją jak krokiet.

* Spring rolls idealnie sprawdzą się zamiast kanapek, jako lunch do pracy lub przekąska w podróży.

Przepis dzięki nacioweselerlove.pl

selerlove-logo
EnglishGermanPolishRussianSpanish