Grupa Producentów Agros

Bimi® brokuły

NOWOŚĆ na polskim rynku!

Jako GP AGROS, producent, dystrybutor i dostawca świeżych warzyw stale rozszerzamy swoją ofertę asortymentową. Nowym produktem jaki pojawił się w naszej ofercie są Bimi® brokuły . Od 2022 roku Grupa Producentów Agros to wyłączny dostawca i dystrybutor brokułów Bimi® w Polsce.

Czym się charakteryzują brokuły Bimi®?

Bimi® brokuły wyglądem przypominają tradycyjne różyczki brokułów na cieńszej i dłuższej łodydze, mają inny smak i dają większe możliwości w kuchni. Wyselekcjonowana odmiana sprawia, że brokuły opatrzone nazwą i logo Bimi® wyróżniają się na rynku brokułów.

Brokuły Bimi® z polskiej uprawy

Jako polski producent w sezonie letnim oferujemy brokuły Bimi® z lokalnej uprawy w województwie kujawsko-pomorskim. Poza sezonem produkty pochodzą z zaprzyjaźnionych upraw Bimi® w Hiszpanii i Europie.

BIMI® BROKUŁY

Zupełnie nowa jakość brokułów

Pyszne i łatwe w przygotowaniu!

Jak smakują Bimi® brokuły?

Bimi® mają łagodny, charakterystyczny nieco ‘orzechowy’ smak, niż tradycyjne brokuły. Są jednocześnie chrupkie i soczyste, co sprawia, że świetnie smakują na surowo lub poddane tylko lekkiej obróbce termicznej.

Wartości odżywcze brokułów Bimi®

Niskokaloryczne i niskotłuszczowe Bimi® brokuły są bogate w błonnik i w witaminy z grupy B, A, C, E, a także w potas, fosfor, wapń oraz kwas foliowy.

Jak przygotować Bimi® brokuły?

  • Bimi® można spożywać w całości, nie wymagają obierania i krojenia, przez co są bardzo łatwe w przygotowaniu oraz nie generują odpadów podczas gotowania
  • Bimi® można blanszować, gotować, smażyć, gotować na parze, smażyć w głębokim tłuszczu lub grillować, ale także jeść na surowo

Gdzie kupić Bimi® brokuły?

  • Bimi® brokuły są już dostępne w wybranych sklepach i sieciach handlowych.
  • Przedstawicieli branży HORECA zapraszamy do bezpośredniego kontaktu z działem sprzedaży

więcej o BIMI® 

www.bimibroccoli.co.uk

PRZEPISY NA BIMI® BROKUŁY 

Bimi® w sosie cytrynowo-maślanym z pietruszką i płatkami migdałów

Porcja dla 6 osób / czas przygotowania 15 min

  • 500g brokułów Bimi®
  • 70g słonego masła, pokrojonego w kostkę
  • 40g płatków migdałowych
  • 10g natki pietruszki (około 10 gałązek)
  • Sok z 1/2 cytryny

Przepis

  • Bimi® wystarczy poddać lekkiej obróbce: gotować na parze przez 4 min lub poddać blanszowaniu przez 2 minuty. Następnie odcedź brokuły i płucz w zimnej wodzie przez minutę. Brokuły powinny zachować swój kolor i chrupkość.  (Brokuły można przygotować wcześniej, a kolejny krok wykonać bezpośrednio przed podaniem.)
  • Na rozgrzanym woku rozpuść masło oraz dodaj płatki migdałów. Gdy prażone migdały zaczną nabierać złotego koloru dodaj sok z cytryny, a następnie przygotowane wcześniej brokuły Bimi®.
  • Dodaj pietruszkę i kontynuuj smażenie jeszcze przez 1,5 minuty mieszając aby wszystkie składniki się połączyły.

Tak przygotowane Bimi są pyszną przekąską ale mogą stanowić też świetny dodatek do innych dań, a szczególnie dobrze komponują się z indykiem lub z rybami np. łososiem czy pstrągiem.

Bruschetta z Bimi®, pieczarkami i serem feta

Czas przygotowania: 15 min

  • Opakowanie 200g brokułów Bimi®
  • 200g pokruszonego sera feta
  • 2 garście pieczarek – dowolnej odmiany
  • Kawałek masła do smażenia
  • 1-2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 chlebek ciabatta

Przepis

  • Przekrojone połówki ciabatty posmaruj oliwą z oliwek i grilluj lub podgrzej aż staną się chrupkie.
  • Bimi® ugotuj na parze przez 3 minuty, aż będą miękkie. Pieczarki podsmaż na maśle wraz z wyciśniętym czosnkiem, dopraw solą i pieprzem. Następnie dodaj ugotowane brokuły Bimi® i wymieszaj z pieczarkami i masłem czosnkowym.
  • Ułuż brokuły i pieczarki na ciabattę i posyp pokruszonym serem feta.  Całość grilluj jeszcze przez 2 minuty aż ser zacznie się rozpuszczać.

Bimi® w włoskim stylu, to pożywna, sycąca przekąska, a składniki możesz modyfikować dowolnie,

EnglishGermanPolishSpanishUkrainian